Att bo i lägenhet är något som jag alltid har uppskattat väldigt mycket. Det är enkelt, relativt billigt och dessutom kan du bara ringa till hyresvärden om det skulle bli fel på vattenkran, fläkt eller toalettstol. Du behöver dessutom inte ens betala för de reparationer som behöver utföras, åtminstone inte om de är så kallad “inbyggd inredning”.

På senare tid har jag däremot blivit allt mer intresserad av att skaffa ett hus. Att bo i hus i Stockholm är väldigt svårt, just på grund av de mycket höga kostnaderna. En liten lägenhet i innerstan kostar precis lika mycket som en tvåplansvilla lite längre ut, t.ex. i Norrköping eller Nyköping. Orsaken till att jag har börjat fundera mer på hus är alla de fördelar som det kommer med. Med ett hus kan jag ha min egen tomt, jag kan bygga och renovera som jag vill och jag kan också låta både barn och hund springa ut utan att behöva vara livrädd för trafikerade vägar.

Mycket pyssel – Är det värt det?

Det som däremot får mig att tvivla är allt pyssel som kommer med att äga ett hus. Till att börja med behöver man se till att med jämna mellanrum utföra en radonmätning för att säkerställa att husets grund är giftfritt. Skulle det finnas radon behöver en radonsanering utföras, vilket ändå är värt varenda krona. Med ett hus kommer jag även att själv behöva stå för kostnader av alla typer av reparationer, skadedjur eller andra problem som kan uppkomma, men någonstans känns det ändå som att det är värt det.

Finansiering och kunskap

Jag ser hur många det är som börjar att välja bort lägenhet för att istället skaffa sig ett hus och jag tänker, “Om de kan så kan jag”, eller hur? Jo, visst vet jag att jag skulle behöva skapa mig en hel del kunskap om hur man sköter om ett hus innan, men att läsa mig till saker har ändå aldrig varit ett problem.

Sen är det det här med finansiering av huset. Naturligtvis är det då ett bolån som jag tänker att jag måste ta. Den hyresrätt jag har idag kommer behöva lämnas tillbaka och gå vidare till en annan hyresgäst. För att kunna ansöka om ett bolån (och även få det beviljat) behöver jag först se till att stabilisera min ekonomi lite mer. Jag ska samla mina lån och höja kreditvärdigheten så mycket som möjligt. Som förälder kan det i många fall vara svårare att få ett bolån än om man är barnlös. Orsaken till detta är helt enkelt att bankerna behöver räkna med kostnaderna för barnen när de räknar ut om din ekonomi är god nog för att kunna hantera ett bolån eller inte.