Jag har alltid varit en person som förespråkat en bra och balanserad privatekonomi, men för några år sedan hamnade jag i en ekonomiskt knepig situation som gjorde att jag behövde ansöka om ett flertal lån. Att ha ett lån är idag väldigt vanligt, men för mig kändes det ganska obekvämt. Orsaken till detta är helt enkelt för att jag inte är van att behöva använda mig av lån och krediter. Jag har alltid väntat med mina inköp tills jag har sparat ihop pengarna själv. Som när jag t.ex. använde mig av Work System för att fräscha upp hela bilen!

Att ta ett lån är i sig inget som egentligen är farligt och sanningen är att lånen räddade mig där och då. Det var när det var dags att börja betala tillbaka lånen som det blev svårare. Inte nog med att jag nu hade flera amorteringar och räntor att anpassa mig efter, de vanliga utgifterna var fortfarande kvar. Även om jag hade räddat mig själv för stunden så hade jag alltså byggt ett större berg av utgifter. Inte kul!

Idag har jag kommit ur den dåliga ekonomiska perioden och jag kan säga att jag ändå lärde mig en hel del på vägen. Nu vill jag därför dela med mig av mina absolut bästa tips för att få en bättre privatekonomi!

Så får du en mer balanserad ekonomi

1. Titta på vilka utgifter och inkomster du har

Hur mycket pengar gör du av med i förhållande till hur mycket du tjänar? Titta på vilka utgifter du har varje månad som är fasta (t.ex. hyra, mat, el, förskoleavgift m.m), men titta också på de dolda utgifterna, vilka är köp som du gör spontant.

2. Appar är bra hjälpmedel

Det finns ett flertal olika appar som du kan använda dig av för att få bättre koll på vart dina pengar går. Apparna gör att du kan koppla ditt kreditkort eller bankkort till appen och därefter sorteras alla dina köp efter kategorier. Spenderat för mycket pengar på kläder eller restaurangbesök den här månaden? Appen hjälper dig att ha koll!

3. Avsluta onödiga abonnemang

Har du massor med onödiga abonnemang och prenumerationer som bara ligger och drar pengar i bakgrunden? Då är det dags att säga upp dessa. Det kan t.ex. handla om att du har flera streamingtjänster som du använder dig av, så väl som appar som du betalar för varje månad, ljudböcker eller liknande.

4. Kom igång med sparandet

Alla människor kommer att ha nytta av ett bra sparande. Det spelar ingen roll om du sparar till barn, pensionen eller annat. Om du har svårt att få den månatliga inkomsten att räcka till sparande så titta på om du kan göra något för att förändra detta, t.ex. samla lån och krediter.